23 Temmuz 2008 Çarşamba

İPUCU 7 – Hastalık anında evde evcil hayvanınız için neler yapabilirsiniz?

Kedinizin fiziksel muayenelerini evde nasıl yapacağınızı önceki ipuçlarından öğrendiniz ve rutin olarak uyguluyorsunuz. Peki, eğer kediniz hasta ise evde onun için ne yapabilirsiniz?

Öncelikle yapabileceğiniz en güvenli şey en yakın veteriner hekimin kedinizi incelemesidir. Eğer durumundan üzüntü duyuyorsanız beklemenize gerek yok.

Diğer bir yandan eğer veteriner hekime götürecek durumunuz yoksa birkaç önerim olacak. En sık rastlanan beş sıkıntı ve başa çıkma yöntemleri şöyle:

1. Kedim yemek yemiyor.
Eğer kediniz bir yemek vaktini kaçırmışsa ve normal davranışlar gösteriyorsa paniklemeyin. İyi gözüktüğüne, diş etlerinin pembe olduğuna ve kusma veya ishal gibi başka belirtiler olmadığına dikkat edin. Hepsi normal ise bekleyebilirsiniz. Bir sonraki yemeğini yiyor mu bakın. Yemiyorsa en çok sevdiği yiyecekten verin. Konserve mama veya ton balığı vermeyi deneyebilirsiniz. Gerekirse elle yedirmeyi deneyin. Yemeğini ılıtarak verin, böylece ortaya çıkan aromatik kokular kedinizin iştahını açacaktır. Eğer halen yemiyorsa veteriner hekiminizi görün.
Kediler arada yediklerinden sıkılıp, yemek seçebilirler. Bazen sizin sağlıklı olduğunu bildiğiniz bir yemeği reddedebilirler. Bu alıştırma durumlarında yeni besinlere eski sevdiği mama ile karıştırarak geçmekte fayda var.

2. Kedim kusuyor.
Kusmanın ne kadar ciddi olduğu sıklığı, ne kadar uzun süredir devam ettiği ve başka belirtiler de olup olmadığı ile ilgilidir. Bir kedi normal davranış gösterirken 1-2 kere kusuyorsa bu çok fazla üzüntü yaratmamalıdır. Ancak kusmanın devam edip etmediğini takip edin. Birkaç kediniz varsa kusan kediyi bir odada tutup onu gözlemleyin. Eğer kusma devam ediyorsa ve ishal gözlemlerseniz, kediniz yemiyor, canı acıyor veya halsiz ise veteriner hekiminizi görün.

Çiğ beslenme ile ilgili bloglarımda yazdığım kusma durumu kedinin yemek tarzı değiştiğinde adapte olurken yaşadığı bir durumdur. Ben de kedilerimi çiğ besinlere geçirirken bir süre böyle kusma durumlarıyla karşılaşmıştım, ancak normal davranışları devam ettiği için bir süre sonra yeni besinlere alışınca bu durum kaybolmuştu.

3. Kedim ishal oldu.
Bir kere olduysa bekleyebilirsiniz. Eğer sıklıkla tekrar ediyorsa ve başka belirtiler ve varsa kedinizin bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gereklidir. Kedinizin beslenme tarzını mı değiştirdiniz, kediniz çöplere mi daldı ya da yeni bir ödül yiyecek mi tattı bunlara dikkat edin. Eğer ishal devam eder, kediniz kusmaya başlar, halsiz davranır veya yemek yemeyi reddederse veteriner hekiminizi görün.

4. Kedim çişe çıkarken zorlanıyor.
İdrar yolu enfeksiyonları kedilerde sık rastlanır. Belirtileri sık sık idrara çıkma, zorlanmadır. İdrarı yakından gözlemleyin. Eğer kediniz zorlanıyor ve idrar çıkartamıyorsa, halsiz davranıyor, kusuyor veya yemek yemiyorsa lütfen veteriner hekiminiz tarafından muayene ettirin. Eğer hangi kedinin sorunlu olduğundan emin değilseniz veya belli bir kediden şüpheleniyorsanız onu tek bir odada tutun, gözlemleyin.

5. Kedimin derisi şişiyor.
Kedilerde deri şişkinlikleri sıklıkla görülür. Şişkinliğin en belirgin sebebi apsedir. Eğer bir şişkinlik fark ederseniz o bölgeyi inceleyin. Ağrı var mı bakın, ancak ısırılmaya karşı dikkatli olun. Eğer şişlikten akıntı varsa, o bölgeyi az bir miktar sabunlu su ile temizleyin. Eğer kediniz yemek yemez, halsiz davranır ve acısı varsa veteriner hekiminizi görün. Bazı apselerin boşaltılması gerekir.

Kedilerde görülen şişkinlikler aşılar sonrasında aşı yerinde oluşabilir. Her iki kedimde de her aşıdan sonra kalıcı şişkinlikler, deri tümörleri oluşmuş ve ikisi de bunları tüylerini yolup bölgeyi çıplak bırakacak kadar ısırıp yalamıştı. Aşıların zararları ve tümörlerle ilgili aşağıdaki bloglarımda bilgi bulabilirsiniz. “Aşılar faydalı mı zararlı mı?” üzerine tıklayın.

Evde kediniz yukarıdaki 5 belirtiden birini gösteriyorsa her zaman yanında başka hangi belirtiler var ona dikkat edin. Örneğin bir kere kusmuş ve halsizlik gösteren bir kediyi hemen veteriner hekime götürmek gerekebilirken, kusan ancak oyun oynamaya devam eden, normal davranış gösteren bir kediyi bekletmek uygun olabilir.

Eğer kedinizi yukarıdaki yazanları okuduktan sonra ne zaman veteriner hekime götüreceğinize karar veremiyorsanız, en iyisi veteriner hekiminizi arayıp bir de ona danışın.
Bol sağlıklı günler.

Resim: http://johncarmichaels.typepad.com/carmichaels_position/2008/02/we-have-a-sick.html

Hiç yorum yok: