14 Ekim 2008 Salı

Hayvanlarımı en sağlıklı tutmak için ne ile beslemeliyim?

“The Nature of Animal Healing” (Hayvanların iyileşmesinin doğası) kitabının yazarı Dr. Martin Goldstein bu soruya cevap veriyor. Not kısımları bana aittir. Burada verilen mamalar yurt dışı mama örneklerinden alınmıştır. Türkiye'deki mamalar için açıklamalarına bakarak siz de aldığınız mama içeriklerini karşılaştırabilirsiniz.

En ideali hedefleyin

Diyet doğru veya yanlış diye nitelendirilemez. Eğer en idealin hangisi olduğun anlarsanız, hayvanlarınız için en sağlıklı diyet opsiyonunu seçeceğiniz bir beslenme programı yaratabilirsiniz. Genellikle, kedi ve köpeğinize ne kadar gerçek yiyecek verirseniz, o kadar sağlıklı olacaklardır.

Aşağıdaki sıralamada beslenmenin hayatımıza eşlik eden etobur evcil hayvanlarımızın sağlığını nasıl etkileyeceği yönünde iyiden kötüye doğru bir çerçeve çizebiliriz. Yukarıdaki sıralara daha yakın bir beslenme, daha iyi bir sağlık şansı yaratacaktır. Çoğu zaman orta sıralarda olabilirsiniz. Yukarıları hedeflediğiniz sürece bu da fena değil.

Sıralama İdeal – En sağlıklı'dan Kötü - Sağlıksız mamaya doğru gitmektedir.


1. Çiğ av hayvanı (modern toplumda pek gerçekçi değil)

Not: “Raw Prey Model Diet” olarak geçen bu tip av hayvanı diyetleri tüm besinleri bir arada içerdiği av tipi hayvanın bütün olarak evcil hayvana verilmesini öngörüyor. Bunun için özel yetiştirenler yanısıra, yurtdışında internetten ısmarlayarak hazır paketlenmiş ve dondurulmuş bütün tavşan, tavuk, hindi gibi etleri temin etmek mümkün.

2. Taze çiğ etler, kemikler, organ etleri ile ufak miktarlarda taze sebze. Ayrıca iyi dengelenmiş bir vitamin/mineral karışımı ile omega 3 asitleri (Somon balık yağı) ekleyin. Et ve kemik parçalarından ve kısımlarından kendi çiğ diyetinizi hazırlayabilir ya da Bravo! Ve Natıre’s Variety gibi hazır öğütülmüş çiğ beslenme ürünlerini kullanabilirsiniz.

Not: Benim de kedilerime uyguladığım çiğ beslenme hazırlama, dondurma yöntemleri için diğer “Doğal hayvan beslenmesi” bloglarıma bakabilirsiniz.

3. Taze pişmiş etler, kalsiyum, organ eti ile ufak miktarlarda taze sebze. Bir vitamin/mineral karışımı ile omega 3 asitleri (Somon balık yağı) ekleyin. Piyasadaki bir kaç kitap yardımı ile kendi ev-tipi pişmiş beslenme programınızı yaratabilirsiniz. En iyisi bu kitaplardaki tarifleri uygulamak.

Not: Henüz Türkçe olarak hazırlanmış evcil hayvanlara yemek pişirme kitapları yok ancak amazon.com’da pek çok kitap bulabilirsiniz. Ancak domates, soğan zararlı olduğu için bunları içeren tariflerden kaçının.

4. Ultra Premium ticari kutu ıslak mamalar ve biraz taze çiğ besinlerle zenginleştirmek. Karbonhidrat açısından düşük olan kutu ıslak mamalar, kuru mamalara göre daha iyidir. Bazı uygun markalar Nature’s Variety, Merrick ve Evanger’s. Bu ürünler çoğunlukla et ve genelde tahılsız ve karbonhidrat açısından düşük ürünler. Kullanılan et insan tüketimi kalitesinde ve yan ürünleri (by-product) veya kimyasal koruyucu maddeleri içermiyor.

Not: Karbonhidratlar etobur olan kedi ve köpekler için doğal beslenmelerinde yer almayan, gereksiz ve çoğu zaman hastalıklara yol açan besin öğeleri oluyor. Karbonhidratlar tok tutuyor ancak sindirilemiyor ve beslemiyor. Kullanılma amaçları ise bir mamayı tamamen etten üretmek pahallı olduğu için içerikte en yüksek oranda kullanılıyor. Kullanılan etler de bildiğimiz büyük parça etler olmuyor. Önceki blogumda CBC tarafından hazırlanan belgeseli izlediyeniz aslında her ne kadar insan tüketimi kalitesinde et kullanıyoruz deseler de bu sadece pazarlamada kalıyor, gerçekte etlerin bizler tarafından yenmeyecek kenar ve atılan kısımları kullanılıyor.

5. Madde 4 ile aynı fakat beslenmeye taze pişmiş yiyecekler eklenmiş.

6. Tek başına ultra Premium kutu ıslak ticari mamalar, yanında taze veya pişmiş yiyecekler eklenmemiş.

7. Super premium kutu ıslak mamalar yukarıdaki markalara benzer ancak daha fazla tahıl içerirler. Halen iyi kalite et kullanırlar ve yan ürünleri içermezler. Şu markalar sayılabilir: Solid Gold, Inova, Pet Promise.

Not: Kullanılan et kalitesi iyi dense de her zaman sorgulanmalı.

8. Super Premium tahılsız kuru mama, ör. Nature’s Variety Instinct.

9. Premium kutu ıslak mamalar. Bu markalar temel olarak daha az et kullanır. Su genelde bir numaralı içeriktir (Ultra premium mamalarda et bir numaralı içeriktir). Et yan ürünlerini (Meat by-products, kötü kalite et parçaları) kullanırlar ve genelde belirgin oranda tahıl ve kimyasal koruyucu madde içerirler. Sıklıkla, bütün içeriğindeki tahıllar birleştirilirse et oranına eşit veya daha fazla çıkar. Et kalitesi fena değildir, ancak miktarı çok azdır.

Not: Kullanılan et kalitesi fena değil dense de her zaman sorgulanmalı.

10. Super Premium kuru mama, ör. Innova, Prairie, Canidae ve Timberwolf.

11. Market mamaları markaları – kuru veya ıslak kutu mama. Bunlar çok az et içerir ve temel olarak et yan ürünleri ve ana olarak tahıl ve tahıl yan ürünlerini içerirler. Bu mamalarda kullanılan işlenmiş et atık hayvan etlerinden gelir. Ör. İnsan tüketimine uygun olmayan hayvanların etleri. Bu ürünler normalde yapay renklendirici, tatlandırıcı ve kimyasal koruyucu maddeler içerir.

Not: Yan ürünlerde hastalıklı hayvan etleri, baş, ayak gibi besleyici olmayan kısımlar kullanılıyor.
Market mamaları ile premium mamaların karşılaştırması yapıldığında premium pahallı ve daha kaliteli et içeriyor deniyor. Ancak önceki blogumda yer alan videoda mama analiz laboratuvarında yapılan araştırmada her iki mamanın da (premium-market) protein, yağ ve karbonhidrat oranı olarak aralarında bir fark olmadığı, tüketicinin pazarlama ile kandırıldığı anlatılıyor. Zaten premium mamalarda kullandıklarını söyledikleri ve resimlerini koydukları etlerin bütün olarak değil muhtemelen yan parçaları gerçekte mama içinde yer alıyor. Sonuçta protein oranını kalitesiz etler ile de tutturmak mümkün.



Not: Türkiye’deki mama markaları için her zaman etiketlerinde yazan içerikleri yukarıdaki bilgiler doğrultusunda inceleyin. Ne yazıkki pek çok veteriner hekim tarafından satılan mamanın da ilk sıralarda yer alamayacağını göreceksiniz. Ben de tam güvendiğim bir mama olmadığı için son olarak çiğ, mümkünse organik, insan tüketimine uygun kalitede, taze besinlerle beslenmenin en uygun olduğunu düşünüyorum. Yok organik ben bile yemiyorum, çok pahallı derseniz en azından bizimle aynı şartlardaki beslenmeyi hayvanlarımıza da uygulamak sağlıklarını yine oldukça büyük ölçüde olumlu etkileyecektir. Ne de olsa hazır mamalardaki etler bizim yediklerimizden bile daha kötü ve kalitesiz.

Tüm evcil hayvanlarınıza sizinle birlikte sağlıklı ve uzun bir ömür dilerim.

Kaynak: http://www.drmarty.com/feeding.htm

Hiç yorum yok: